Categorieën
Geen categorie

#neverstopmakingmusic

Zelfs in tijden waar we voor elkaars veiligheid thuis horen te blijven, blijft er muziek gemaakt worden. De mogelijkheden om van thuis op te nemen zijn eindeloos geworden. Zo zijn gitaristen al jaar en dag gewoon aan het opnemen van thuis uit met een DI om dan nadien in de studio te reampen. Maar wat met drums?

Drums

Voor drummers is het vaak net iets minder evident. Niet iedereen heeft zo maar een elektronische drum paraat staan, noch de nodige microfoons (noch de kennis om die correct te plaatsen) om een akoestische kit te gaan opnemen, als er zelfs al voldoende behandelde ruimte beschikbaar is om zo’n complex instrument op te nemen.

Virtuele drums

Dé oplossing is tijdelijk overstappen op virtuele drums. En ja, ook ik ben nog steeds een enthousiast voorstander van het recorden van live drums. De natuurlijke feel die je krijgt bij een strak ingespeelde en goed klinkende drum voegt nu eenmaal iets toe wat met geprogrammeerde drums minder evident is.

Aan de andere kant dicteren de huidige situatie en de courante stijlvormen voor metal, hardcore, punk en rock dat drumsounds vaak worden aangevuld met samples om impact en helderheid te creëren in doorgaans zeer drukke mixen.

Met wat meer moeite tijdens het programmeren en de juiste samples is er dus zeker, alvast tijdelijk, een oplossing om toch nieuwe nummers op je publiek los te laten.

Voorbeeld

Een korte video van een drumloop voor die gebruikt is voor een recente sessie van The Lotus Tree.

Een snelle demo van een virtuele drum opname

Zonder mix klinkt dit alvast zo.

Geluidsvoorbeeld van een ongemixte virtuele drum

Praktische aanpak

Zoals je uit de voorbeelden kan halen is het gebruik van een virtuele drum zeker een haalbare piste om alsnog een finale mix te verkrijgen die het waardig is om gereleased te worden.

Hoe dit praktisch verloopt voor je reeds geplande sessie of hoe ook jij hier gebruik van kunt gaan maken, is per geval te bekijken:

  • Een video van de drummer die de song speelt
  • Een geluidsopname per telefoon
  • Een interface met 1 microfoon om die opname te maken

Contacteer me voor meer concrete afspraken en ik ben zeker dat we ook nu goeie muziek kunnen verspreiden.